טיפול DBT (טיפול דיאלקטי-התנהגותי)

שיטת התרפיה הדיאלקטית-התנהגותית פותחה ע״י Marsha Linehan בתחילת שנות ה-90 והיא נחשבת כיום לטיפול קו ראשון בהפרעות של קשיי וויסות רגשי.

המטרה הטיפולית היא לעזור לאנשים לחיות חיים ראויים יותר, בהקשר האישי והבין-אישי, למרות הקושי לנהל, לשלוט ולווסת רגשות.

טיפול דיאלקטי התנהגותי משלב בין קבלה עמוקה וחתירה לשינוי התנהגותי. הטיפול מאזן בין קבלה לשינוי: מצד אחד, המון קבלה, התבוננות ותיקוף (הרכיב הבודהיסטי) ומצד שני תרגול אינטנסיבי של שיטות שינוי (הרכיב ההתנהגותי). ב-DBT לומדים מיומנויות התנהגותיות ספציפיות במטרה להגביר את היכולת של המטופל לחיות נכון. הוא לומד בכל מפגש כלים חדשים אותם הוא מחויב לתרגל וליישם בכל תחומי חייו. חשוב שהמטפל והמטופל יפעלו כצוות בכדי להשיג מטרות משותפות.

בטיפול דיאלקטי התנהגותי לומדים ומתרגלים המון. DBT מונחה בחלקו על ידי עקרונות היסוד של טיפול התנהגותי - למידת מיומנויות, ניתוח יסודי של דפוסי התנהגות בעייתיים (התנהגויות של הרס עצמי, שימוש בחומרים, פגיעה עצמית ועוד) ובניית אלטרנטיבה התנהגותית יעילה שתחליף אותם.

טיפול DBT משלב מספר טכניקות טיפוליות, או יעדים טיפוליים, אשר נחשבים על פי הגישה כחלקים בלתי נפרדים מוויסות רגשות ושליטה טובה יותר עליהם.

בראשם, עומדת גישת המיינדפולנס. גישת המיינדפולנס, ששורשיה בבודהיזם, מסייעת לאדם להתמקד בהווה, בחוויה העכשווית, מתוך ניסיון לקבלה בהבנה ומבלי שיפוטיות. מחקרים מראים כי שכלול היכולות שמציעה גישת המיינדפולנס, מפחית לחצים נפשיים ורגשות שליליים, וכן מגביר מחשבות חיוביות.

בשלב הבא, מנסה שיטת ה-DBT לתרגל את יכולותיו הבינאישיות של האדם, כדוגמת יכולתו לזהות את רצונותיו וצרכיו של עצמו ושל האחר, התמודדות במצבי קונפליקט עם דמויות משמעותיות, ועוד. בתוך כך, פועלת השיטה בכדי לשפר את עמידות האדם בפני מצוקות נפשיות.

זאת, מתוך הבנה שהן חלק אינטגרלי מחיינו, ובמטרה לשכלל את יכולתו של האדם להתמודד עם מצבי החיים שיזומנו לו, מבלי ליפול בחזרה להתנהגויות השליליות.

רכישת המיומנויות הללו מהווה תשתית לוויסות רגשי - היעד הטיפולי החשוב מכולם בכוחה לסייע לכל אחד מאיתנו להתגבר על מכשולים, להתמודד עם אירועי חיים ולחוות אותם בצורה בריאה יותר, שיודעת להתמודד עם כאב, תוך צמצום הסבל.

הטיפולים מתקיימים בקליניקה שלי בקרית השרון, נתניה. הטיפול מתקיים 1-2 פעמים בשבוע לפי הצורך, בשעה קבועה למשך 45 דקות.

עלות הטיפול: למפגש.